Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 16 augusti 2010

En hippie på besök och mjukpepparkaka


Boulognerskogen

Igår var det söndag, vilodagen, och vi fick ett kärt besök av vår vän Johan som skulle stanna över natten. Skönt att se ett bekant ansikte när man inte känner så många här i Gävle än. 2 härliga promenader blev det i det varma men lite smått blåsiga vädret och idag promenerade vi i Boulognerskogen, vårt nya favoritställe.

Igår åt vi hamburgare och klyftpotatis till middag eftersom jag vet hur mycket Johan tycker om hamburgare. Jag tog fram hamburgerbröden med quinoa ur frysen som jag gjorde härom dagen. Sedan blandade jag ihop en hamburgersmet med nötfärs, lök, vitlök, timjan, ägg, ströbröd, salt, peppar och grillade i grillpannan. Lite rapsolja på dom klyftade potatisarna och skjuts in i ugnen. Enkelt och gott! Till kvällsfikat hade jag bakat en mjukpepparkaka. Det kanske inte blev en riktig vilodag men mat ska man ju ändå äta och det får helst vara nånting smaskigt!

Recept på mjukpepparkakan kommer här!


Mjukpepparkaka
150 g smör
3 ägg
2 dl  brunt farinsocker
1 dl strösocker
1 msk mald nejlika
½ msk kanel
½ msk mald ingefära
1 dl lingonsylt
1 dl mjölk
4 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1 krm salt

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner kryddorna, lingonsylten och mjölken. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en bunke. Tillsätt mjölblandningen i smeten, rör om försiktigt. Tillsätt sedan det smälta smöret och blanda till en jämn smet. Häll ner smeten i en smörad brödform eller i en rund form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Grädda i ugnen i 1 timme.
Låt kakan stå och vila 5-10 minuter under bakduk innan du stjälper upp den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar