Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 11 augusti 2010

Man tager vad man haver - Chicken nuggets med sötsur sås

 
Jag har aldrig gjort sötsur sås förut och inte heller chicken nuggets. Men med lite improvisation och "Man tager vad man haver" i sina gömmor så blev det en komplett middag som var mycket god en onsdagskväll.

I mitt bakhuvud vet jag att det är vinäger som gör syran i sötsur sås men det fick bli ingefära och 1 färsk tomat som fick åstadkomma detta. Till det söta fick det bli en skvätt saftkoncentrat, i detta fallet Kiviks jordgubb och apelsindryck. Helst hade jag velat haft apelsinjuice och ananasspad i stället men som sagt: "Man tager vad man haver". För att få extra krispig yta på mina chicken nuggets använde jag grovt krossad havrefras. Man kan använda cornflakes också i fall det är vad man har hemma.

Recept kommer här!

3-4 portioner

Sötsur sås
½ gul lök 
1 liten morot
1 tomat
2-3 vitlöksklyftor
olja
½ tärning kycklingbuljong
½ tärning grönsaksbuljong
5 dl vatten
½ tsk malen ingefära
½ tsk chiliflakes
2 tsk tomatpuré
2 tsk saftkoncentrat
1 tsk socker
maizenaredning

Chicken nuggets
2 kycklingfiléer (300 g)
2 dl vetemjöl
1-2 ägg
2 dl ströbröd
3 dl havrefras eller cornflakes.
1 tsk salt

Börja med att göra grunden till såsen. Hacka lök, morot och tomat i ungefär samma storlek. Krossa vitlöksklyftorna hela med knivens yta mot en skärbräda. Värm stekpanna och häll i olja. Tillsätt grönsakerna i den varma stekpannan och bryn tills löken nästan fått färg. Tillsätt sedan vatten och buljongtärningarna och koka sedan ner till hälften på medelhög värme. Ta fram en liten kastrull och en sil. Sila sedan igenom spadet från stekpannan ner i kastrullen och pressa ur så mycket vätska du kan från grönsakerna med en sked.
Ta sedan kastrullen till plattan på medelvärme. Tillsätt resten av ingredienserna förutom maizenaredningen. Blanda ut maizenan med vatten. Höj sedan värmen på plattan och tillsätt maizenan. Låt koka upp under omröring. Ta lite maizena åt gången tills du är nöjd med såsens konsistens. Sänk till låg värme och dra kastrullen lite åt sidan.

Förbered 3 små tallrikar. En med vetemjöl , en med lätt uppvispat ägg och en med  en blandning av ströbröd, grovt krossad havrefras och salt. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Rulla bitarna i mjöl, sedan i ägg och sedan i ströbrödsblandningen. Värm en stekpanna och stek kycklingbitarna i lite olja tills dom fått en fin gyllenbrun färg och är genomstekta.

Servera chicken nuggets och den sötsura såsen med jasminris, lite strimlad gurka och morot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar