Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 14 augusti 2010

Hamburgebröd med quinoa


En hemmagjord hamburgare är gott och mycket billigare än att köpa på något snabbmatställe. Om du gör egna hamburgerbröd också istället för att köpa fabriksgjorda blir det ännu smarrigare.
Gör en stor sats på en gång så har du i frysen när du ska äta nästa gång. Hamburgerbröd går att göra på endast vetemjöl men vill du ha nyttigare bröd så går det även att byta ut en del mot en annan mer fiberrik mjölsort eller flera. Men behåll ändå lite vetemjöl i degen för att brödet ska förbli luftigt och glutenet ska få göra sin del.

I mitt hamburgerbröd tillsätter jag quinoa, grahamsmjöl och durumvete. Quinoan ger en liten nötigare smak, grahamsmjölet lite extra fiber och durumvetet lite mustigare smak.

Recept kommer här!

Hamburgerbröd med quinoa - 12 bröd
6 dl vatten
25 g jäst
2 msk havssalt
1 msk socker
2 msk rapsolja
8 dl vetemjöl
2 dl durumvetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl okokt quinoa
havssalt & vallmofrön

Värm vattnet till fingertemperatur och häll i en stor bunke. Smula ner jästen, tillsätt havssalt, socker och rapsolja. Rör om tills jästen löst upp sig. Tillsätt mjölsorterna och quinoan och blanda till en deg. Degen ska vara klibbig, så tillsätt inte mer mjöl. Ställ bunken på en varm plats med en bakduk över sig och låt jäsa i 2 timmar. Sätt ugnen på 250'. Mjöla ordentligt på en bänk och stjälp ut degen på den mjölade bänken. Knåda inte degen igen, utan forma den till en avlång limpa. Skär upp degen så du får 12 bitar. Ta fram 2 plåtar och lägg på bakplåtspapper. Lägg ut 6 bitar av degen på varje plåt. Strö över havssalt och vallmofrön. Lägg över bakduk på båda plåtarna och låt jäsa 40 minuter.
Grädda sedan hamburgerbröden i 10 minuter. Öppna ugnen efter 5 minuter och stänk 3/4 dl vatten över bröden och fortsätt sedan att grädda. Ta ut bröden när dom är färdiga och pensla lite vatten över dom, och låt sedan vila under bakduk.

2 kommentarer: